Meşruhatli ne demek?
Açıklamalı vize, ülkeye girişi yasaklanmış veya kısıtlama kodu belirlenmiş yabancıların Türkiye’ye girmesine izin veren bir uygulamadır. Yasal belgelerle özel amaçlı vize; aile birleşimi, çalışma, öğrenci, tedavi ve ticari vize gibi çeşitli amaçlarla uygulanır.
Meşruhat vermek ne demek?
Muhtıranın Verilmesi: (1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’nun 15. maddesine göre) Ortaklık unvanının kazanılması, ana sözleşmede taşınmaz mülkiyetine özgü hakların kullanılmasına bağlanmışsa, ortaklık hakkının taşınmaz mülkiyetinden yeni malike geçmesi için Tapu Müdürlüğüne beyan veya başvuruda bulunulur…
Müsayit nasıl yazılır TDK?
Bu kelime genellikle müsayit olarak yanlış yazılır. Doğru kullanım için uygun olmalıdır.
Müçtehit nasıl yazılır?
Çekimlemetekilyalınmüçtehitbelirtmemüçtehidiyönelmemüçtehidebulunmamüçtehitte40 satır daha
Meşruhat ne demek hukuk?
Mahkemelerce gönderilen, genellikle sarı bir zarfla birlikte gönderilen ve yazılı şartlara uyulması halinde doğabilecek hukuki sonuçları belirten bir tebligattır.
Meşrut ne demek TDK?
Meşrut kelimesi Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre; “yasal”, kanuna uygun, anayasa kurallarına ve kanunlara uygun anlamlarında kullanılan bir sıfattır.
Meşruta ne demek kısaca?
Sözlükte “şarta bağlı” anlamına gelen meşrûta kelimesi, cami, kütüphane, sıbyan mektebi, tekke vb. yerlerde kullanılır. Vakıf işleriyle uğraşan imam, müezzin, hatip, mütevelli, hafız-ı kütüb, öğretmen, şeyh, türbedar, mütevelli, muvakkit ve müderris gibi görevlilerin konaklaması için vakıf tarafından tahsis edilen oda veya evlere…
Meşru caiz ne demek?
Bir ibadetin veya hukuki işlemin temel bir kusur veya bozukluk nedeniyle geçersiz olduğu anlamına gelen bir fıkıh terimi. Fıkıh terimi, bir ibadetin veya hukuki işlemin niteliklerinde ve şartlarında kusur veya eksiklik olması nedeniyle geçersiz olduğu anlamına gelir. Meşru emir ve isteklere uyma anlamına gelen bir terim.
Muhasip üye ne demek?
Yönetmeliğin 13/(4) maddesi hükmüne göre; Muhasebe Üyesi, Birliğin gelir ve gider işlemlerini yürütür. Muhasebe Üyesi, muhasebe belgelerinin hazırlanması ve takibinden sorumludur. Muhasebe Üyesi, Genel Kurul’un onayına sunulmak üzere bütçe tahminlerini hazırlar ve Yönetim Kurulu’na sunar.
Tahterevalli nasıl yazılır?
Türk Dil Kurumu (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “Seesawli” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “Seesawli”dir.
Sandviç nasıl yazılır TDK?
TDK’ya göre sandviç kelimesinin Türkçe yazımı sandviçtir.
Muessese nasıl yazılır TDK?
Kökeni: “Kuruluş” kelimesi Arapça kökenlidir. Arapçada “مُؤَسَّسَة” (mu’essesa) kelimesi kurum veya organizasyon anlamına gelir. Örnek cümle: Bu organizasyon, çocukların eğitimi ve refahına odaklanan ve birçok aileye yardım sağlayan kar amacı gütmeyen bir organizasyondur.
Müşteşar nasıl yazılır?
Müsteşar, Bakan’dan sonra bakanlıktaki en üst düzey kamu yöneticisidir. Arapçada, kelime “bilgi istenen ve danışılan kişi” anlamına gelir ve dolayısıyla misyonun adıdır. Müsteşar, Bakan’dan sonra en fazla yetkiye sahip kişidir.
Muhatabı nasıl yazılır TDK?
TDK’ya göre: Alıcı mı muhatap mı? TDK’ya göre, “interlocutor” kelimesinin doğru yazımı “interlocutor”dur. Diğer yazılar yanlış kabul edilir. En yaygın yanlış kullanım “addressee”dir.
Gayrimüslim nasıl yazılır?
Gayrimüslim. Gayrimüslim, İslam hukuku ve dünya görüşünde gayrimüslimler için kullanılan bir terimdir.
Meşruhatlı vize kimlere verilir?
Türkiye’ye giriş yasağı bulunan (sınır dışı edilen) veya ilk defa Türkiye’ye gelen kişiler, sorun yaşamamak için, geliş amaçlarına bağlı olarak, bulundukları ülkelerdeki Türk konsolosluklarından veya büyükelçiliklerinden geçerli vize ile vize başvurusunda bulunabilirler.
Meşruta ne demek kısaca?
Sözlükte “şarta bağlı” anlamına gelen meşrûta kelimesi, cami, kütüphane, sıbyan mektebi, tekke vb. yerlerde kullanılır. Vakıf işleriyle uğraşan imam, müezzin, hatip, mütevelli, hafız-ı kütüb, öğretmen, şeyh, türbedar, mütevelli, muvakkit ve müderris gibi görevlilerin konaklaması için vakıf tarafından tahsis edilen oda veya evlere…
Meşruluk ne demek din?
Meşruiyet, “şeriat” ve “şeriat” kelimeleriyle ortak bir kökene sahip bir kelimedir. Meşruiyet kelimesi “şeriata uygun” anlamına gelir. Vurgulamamız gereken şey “uygunluk” kavramıdır. Sözcüksel ilişkiye dayanarak meşruiyet, dini kurallara uyma anlayışıyla sınırlandırılamaz.
Meşru kılmak ne demektir?
TDK Sözlük “Meşrulaştırmak” kelimesinin anlamı: Bir şeyi yasa veya kural haline getirmeye onu meşrulaştırmak denir. Yanlış bir şeyi doğruymuş gibi sunmaya meşrulaştırma denir.