Sûriyye nedir?
Sûrnâme/Sûriyye: Şehzadelerin doğumu, sünneti, evliliği gibi sevinç ve mutlulukları anlatan eserler.
Sıddıkin ne demek?
Niyette dürüstlük, söz ve davranışta doğruluk anlamına gelen ahlaki bir terim.
Süreyya ne demek Osmanlıca?
Süreyya, Arapça kökenli bir kelime olup “cennet” anlamına gelmektedir.
Şurb ne demek?
Sözlükte şürb, “içmek” anlamına gelir. Kur’an’da üç yerde geçen (eş-Şu’arâ 26/155; el-Kamer 54/28; el-Vâkıa 56/55) şirb kelimesi, “içecekten alınan pay, pay” anlamına gelir.
Methiyeler ne demek?
Edebiyatta, övgüler birini veya bir şeyi övmek için yazılan şiirlerdir. Övgüler genellikle sultanlar, sadrazamlar, devlet ileri gelenleri ve din adamlarını övmek için yazılan övgülerdir. Ancak, kasideler dışında şiir biçiminde söylenen övgüler de vardır.
Tardiye ne demek edebiyatta?
Divan edebiyatında beş mısralık kıtalardan oluşan bir musammat türüdür. Aruz nazım şekliyle “Mef’ûlü, Mefâilün, Feülun” şeklinde yazılmıştır. Muhammed’den farkı beşinci kıtanın birinci kıtayla kafiyeli olmasıdır.
Asfiya ne demek?
Safî kelimesinin çoğulu asfiyâ‘dır.) Saf ve temiz, samimi, her türlü kötülüklerden arınmış, evliya: Peygamberlerin iftiharı ve temiz ilim silsilesi Muhammed Mustafa (Necâtî Bey).
Siddiq ne demek?
Sıddık ismi “doğru sözlü”, “doğruyu söyleyen”, “dürüst” ve “güvenilir” anlamına gelir. İslam inancında bu isim, en yüksek doğruluk ve güvenilirlik seviyesine sahip kişilere verilen bir sıfattır. Özellikle Hz. Ebu Bekir’in “Sıddık” lakabıyla anılması nedeniyle önemli bir yer tutar.
Bürhan olmak nedir?
Gerçeği açıkça gösteren kesin kanıtı tanımlamak için kullanılan bir terim. Bir hükmün doğruluğunu kanıtlamak ve bir rakibe üstün gelmek için sunulan kanıt.
Soraya ne demek?
Soraya (Farsça: ثریا) dişil bir Farsça isimdir. Ülker takımyıldızının Arapça adı olan Thurayyā’dan (Arapça: ثُرَيَّا) türemiştir. Zoraya olarak da yazılan bu isim, İspanya ve İspanyolca konuşulan ülkelerde kullanılır ve Endülüs kökenlidir. Soraya (Farsça: ثریا) dişil bir Farsça isimdir. Ülker takımyıldızının Arapça adı olan Thurayyā’dan (Arapça: ثُرَيَّا) türemiştir. Zoraya olarak da yazılan bu isim, İspanya ve İspanyolca konuşulan ülkelerde kullanılır ve Endülüs kökenlidir.
Pervin yıldızı ne demek?
Ülker veya Piramitler (M45, Peren veya Pervin), Boğa takımyıldızının kuzeybatısında bulunan orta yaşlı, sıcak B tipi yıldızlardan oluşan açık bir kümedir. Yaklaşık 444 ışık yılı uzaklıkta, Dünya’ya en yakın yıldız kümelerinden biridir.
Zeynep ne demek Osmanlıca?
Zeynep, Arapça Zeyneb (زينب) isminin Türkçe halidir. Türkçede “babanın süsü” anlamına gelir. Zeynep; Arapçada Zeyn (süs) ve Eb (baba) kelimelerinden oluşmuştur.
Şurva ne demek?
“Çorba” kelimesinin orijinal hali antik metinlerde bulunur. Bkz. ÇORBA [ayrıca günlük dilde Şorva – Şurva olarak da bilinir]: Yukarıda belirtilen mutfakta yılda öngörülen toplam çorba miktarı bin altı yüz on buşeldir…
Şubuhat ne demek?
(ﺷﺒﻬﺎﺕ) I. (Arapça şubhe kelimesinin -āt ekiyle çoğulu şubuhāt’tır.) Şüphe: Sözlerin doğruluğuna tam kanaat getirememiş olmakla birlikte, bunların yalan olduğuna da karar verememiş, böylece günlerce sıkıntılı şüpheler içinde kalmıştı… (Recaizâde M. Ekrem).
Hadd-i şürb ne demek?
Türkçe-Türkçe sözlükte “haddi şürb” teriminin anlamı (hukuk). İslam’da içki içenlere verilen ceza. (80 vuruş.)
Surnâme nedir?
Soyadı, Osmanlı dönemi Türk edebiyatında festivallerle ilgili edebi metinler için kullanılan genel bir terimdir. Osmanlı döneminde, padişahın çocuklarının doğum ve sünnet törenlerini ve padişahın kızlarının düğün törenlerini anlatan şiir, nesir veya şiir ve nesir karışımı olarak yazılmış eserlere genellikle “surname” denirdi.
Musammatlar nedir kısaca?
Müsammat; Ayrı bir nazım biçimi olmamakla birlikte, Divan edebiyatının, mısra ortasında kafiye bulunması esasına dayanan bir tekniği olup bazı gazel ve kasidelerde kullanılır. Bu tekniğin kullanıldığı gazellere “Müsammat Gazelleri” denir.
Menakıbname nedir edebiyatta?
Menâkıbnâme (Farsça: مناقبنامه); Evliyaların, din adamlarının ve şeyhlerin mucizelerini konu edinen eserlere verilen addır. Bu eserlerde zaman, yer ve tarih belirtilmemekle birlikte, ilgili çevrenin gelenek, görenek ve inançlarını yansıtır.
Mersiye nedir edebiyatta?
Mersiye, kısaca “ölen bir kimsenin ardından yazılan şiir” olarak tanımlanmaktadır.2 Divan edebiyatında mersiyeler, “bir kimsenin ölümünden sonra duyulan acıyı dile getirmek, onun iyi yanlarını anlatmak ve şairin ölen kişiye olan ilgisini dile getirmek için yazılan lirik şiirler”dir.3