Arşiv türleri nelerdir?
ARŞİV TÜRLERİ Başlıca arşiv türleri şunlardır: Devlet arşivleri, belediye arşivleri, noter arşivleri, dini arşivler, özel arşivler, hastane arşivleri, ekonomik arşivler, kartografik arşivler, ikonografik arşivler, görsel-işitsel arşivler ve kurumsal arşivler.
Devlet arşivlerine nereden ulaşabilirim?
Bize şu adresten ulaşabilirsiniz.
Devlet arşivlerine herkes girebilir mi?
Üstelik araştırmacı olmanıza da gerek yok. OSMANLI VE CUMHURİYET DÖNEMİ ARŞİVLERİNE ÜCRETSİZ ERİŞİM! İsteyen herkes Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait orijinal belgelere ücretsiz erişebilir. Devlet Arşivleri dünyanın önde gelen arşivleri arasındadır.
Kamu arşivleri nelerdir?
Devlet Arşivleri: Devlet kurumlarının tüm işlemlerine ait kayıt ve belgelerin toplandığı arşivlerdir. Belediye Arşivleri: Bir şehrin mahalli kültürel mirasını yansıtan belge, yayın, kitap, fotoğraf, harita ve folklorik öğeler gibi her türlü arşiv malzemesinin toplandığı arşivlerdir.
Arşiv bölümleri nelerdir?
Madde 7 – Merkezi tıbbi arşiv aşağıdaki bölümlerden oluşur: a) “Hasta Kayıt Defteri” bölümü; b) “Eksik Dosyalar” bölümü; c) “Arşivleme” bölümü; d) “Tıbbi Sekreterlik” bölümü; e) “Tıbbi İstatistik ve Kodlama” bölümü.
Devlet arşivlerinde neler var?
Her türlü anlaşmalar, padişah emirleri, iç ve dış işlerine ait yazışmalar, Divan-ı Hümayun defterleri (Bakanlar Kurulu kararları), meclis onayları, beratlar, kanunlar ve benzeri devlet belgeleri bu arşivde saklanırdı.
Devlet arşivlerinde nasıl araştırma yapılır?
Araştırmanın yapılacağı Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğüne veya arşivin bağlı olduğu idareye gönderirler. Temsilcileri aracılığıyla araştırma ve inceleme yapmak isteyen Türk veya yabancı gerçek veya tüzel kişiler önceden başvuruda bulunmalıdır.
TRT arşiv ücretli mi?
TRT Dinle, güncel içerikleri ve TRT’nin eşsiz arşiviyle her an yanınızda. Hemen indirin ve bu reklamsız ve ücretsiz hizmetin tadını çıkarın!
Devlet arşivleri kaç yıl saklanır?
Mükellefler arşiv malzemelerini bulundukları birimin arşivinde 1-5 yıl, kurum arşivinde ise 10-14 yıl süreyle muhafaza edebilirler.
Arşivlerin görevleri nelerdir?
Arşivin Görev ve Yetkileri: Arşiv malzemesini belirlemek ve ayırmak, arşiv malzemesini kaybolmaya karşı korumak, arşiv malzemesini gerekli koşullar altında depolamak, arşiv malzemesini kullanıma hazır hale getirmek, arşiv malzemesinin oluşturulması-geri alınması sırasında kontrol altında tutmak.
Arşiv ne demek kısaca?
Anlamı arşiv; Kamu veya özel kuruluşlar, çeşitli kurum ve kişilerin görevlerini yaparken kullandıkları ve korudukları belgelerin, belirli kurallara göre düzenli bir şekilde bir araya getirilerek saklandığı yer anlamına gelir.
Devlet arşivleri kime bağlıdır?
Devlet Arşivleri Başkanlığı Hakkında 11 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, 16 Temmuz 2018 tarihli ve 30480 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı kurulmuştur.
Dava dosyası arşivde kaç yıl saklanır?
Kurumda ilgili birim tarafından oluşturulacak elektronik arşiv ortamında saklama yapılır. Başkanlık kararlarına aykırı olarak 5 yıl ve 10 yıl süreyle Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğüne gönderilmez. 1 İdari dosyalar sırasıyla 5 ve 30 yıl süreyle Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğüne gönderilmez. (Kararlar birimde süresiz saklanır.) 16 Haziran 2020
Maaş evraklari kaç yıl saklanır?
Ücret bordrosu, tatil ücreti, kıdem tazminatı, fesih tazminatı, kötü niyet tazminatı ve ayrımcılık tazminatı gibi ödemelere ilişkin belgelerin beş yıl süreyle saklanması zorunludur.
Arşiv araçları nelerdir?
Arşivleme araçları arasında, dosya türlerini genel olarak torba dosyaları, tel dosyalar, askılı dosyalar, karton dosyalar, sıkıştırılmış dosyalar, snap dosyaları ve kauçuk dosyalar olarak sınıflandırabiliriz. Dosya türleri arasında, torba dosyaları hayatın birçok kesiminden kullanıcılar tarafından en yaygın kullanılan arşivleme araçlarından biridir.
Arşiv malzemesi çeşitleri nelerdir?
Arşiv malzemelerinin kullanımı: Bu amaçlara yönelik malzeme türleri arasında her türlü yazılı belge ve defterler ile resim, plan, harita, proje, mühür, pul, fotoğraf, film, ses ve görüntü araçları yer alır.
Arşiv kaynakları nelerdir?
Arşivdeki belgeler genellikle kil tabletler, bronz tabletler, papirüsler, parşömenler, el yazısı, daktilo edilmiş veya basılı kağıt belgelerdir. Ayrıca mikrofilmler, fotoğraflar, ses bantları ve video kasetleri gibi önemli belgeler de arşiv belgeleri olabilir.
Arşivleme teknikleri nelerdir?
Hukuk büronuzda kullanabileceğiniz temel dosyalama teknikleri alfabetik, numaralı, kronolojik, karma ve alfanümerik dosyalama sistemleridir. … Konu adına göre dosyalama sistemi. … Coğrafi bölgeye göre dosyalama sistemi. … Numaralandırılmış dosyalama sistemi. … Alfanümerik dosyalama sistemi.